poniedziałek, 17 lutego 2014

Ser w plasterkach II



Kolejny przepis na ser, który także daje się kroić w plastry-może nie łopatką do sera, ale nożem na pewno :)
Składniki:
  • 45g oleju kokosowego 
  • 15g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 150g mleka sojowego ( albo jogurtu sojowego )
  • 12g aromatu serowego*
  • 20g jogurtu sojowego
  • 3-5g soli ( sprawdzać na bieżąco )
  • 35g skrobi kukurydzianej
  • 10g skrobi ziemniaczanej
W przepisie dwa razy podaję jogurt sojowy jako składnik-można zrobić w całości z jogurtu, czyli dać od razu 170g lub zmieszać mleko i jogurt-wówczas dać w takich proporcjach, jak podałam.
Wracamy do przygotowania. Wykonanie podobne jak poprzedniego sera w plasterkach. Wszystkie składniki mieszamy w rondlu na jednolitą masę, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Skrobie muszą się całkowicie rozgotować, żeby nie były wyczuwalne w smaku. Całość zajmuje 10-12 minut. W trakcie może oddzielić się tłuszcz i powstanie klucha pływająca  w oleju-nie zrażać się. Całość jest gotowa do dalszej obróbki, jeśli przypomina szklisty krochmal.
Próbujemy czy jest kremowe w konsystencji, można jeszcze ewentualnie dosolić. Przekładamy wszystko do kielicha blendera i miksujemy do oporu aż składniki połączą się w kremową masę. Kiedy uzyskamy taką postać, możemy na tym etapie dodać np. oliwki lub zioła i wymieszać ręcznie.
Przekładamy masę do naczynia, wierzch wyrównujemy. Ja wierzch przykryłam folią do żywności i dodatkowo dociążyłam moździerzem, żeby masa się ubiła i ser był bardziej zwarty.


Przestudzony, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc aż dobrze się zestali. Dobrze jest, jeśli postoi jeszcze ze 2 dni w lodówce, szczególnie jeśli robimy z samego jogurtu. Masa z samego jogurtu jest bardziej wilgotna i potrzebuje więcej czasu na "stwardnienie" :)


Ten ser robiłam dwukrotnie: raz z mleka i jogurtu - smakował jak liliput, drugi raz z samego jogurtu i smakował nieco śmietankowo.
 
* aromat serowy
- 1 łyżka drożdży nieaktywnych
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej błyskawicznej ( lub zmielone chrupki kukurydziane )
- 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wymieszać. Powstanie ok.12g aromatu.

2 komentarze:

  1. Czuje się na Twoim blogu jak dziecko w sklepie ze słodyczami!!! Skarbnica samych smakowitości, zapisuję do ulubionych i będę chyba próbować przepis za przepisem :P
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))))) no po takiej pochwale mam tylko nadzieję, że moje przepisy nie zawiodą oczekiwań :) Pozdrawiam i miłego pichcenia :)

      Usuń