Jak dla mnie hicior, z którym można eksperymentować na wiele sposobów, z dodatkami a la mięso lub samymi warzywami. Oto jedna z wersji mojego placka-każda kolejna różni się składnikami farszu, ale są pewne elementy stałe jak sos, papryka, cebula. Zatem do dzieła, bo warto. Proponuję zacząć od sosu, potem farsz i na koniec placki.
Na całość będziemy potrzebowali ok. 300g sosu lub więcej, jeśli ktoś lubi dobrze polane potrawy. Ja użyłam sosu pomidorowego wg. receptury, którą podałam przy okazji tej potrawy. Kiedy mamy sos, zabieramy się za nadzienie.
Składniki na farsz ( dla 4 osób ):
- 140g cebuli
- 80g bakłażana
- 3 łyżki kukurydzy
- 3 parówki sojowe ( ja miałam wędzone )
- 100g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 100g papryki czerwonej
- sos sojowy ( u mnie ok. 3 łyżek ) i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 130g sosu pomidorowego
- można dodać pokrojony cienko, podsmażony seitan czy zrobione w ten sam sposób kotlety sojowe
- dla zaostrzenia smaku 4-5 plasterków papryczki jalapeno
Składniki na ciasto ( dla 4 osób, placki średnicy ok. 22cm ):
- 1,1 kg ziemniaków
- 140g cebuli
- 6-7 czubatych łyżek mąki pszennej typ 450
- płaska łyżeczka soli
- 2-3 łyżki majeranku lub tymianku
- pieprz do smaku
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju
Placki układamy na osobnych talerzach, bladą stroną do góry tak, żeby po zwinięciu na pół, część wysmażona znajdowała się na zewnątrz-tak ładniej wygląda :)
Na połowie każdego placka układamy nasz farsz ( jeśli ostygł na czas robienia placków, lekko podgrzać ), zwijamy placek na pół i polewamy sosem pomidorowym. Jako opcję proponuję posypać całość rozdrobnionymi ( ale nie na proszek, tylko na kawałki ) i uprażonymi na patelni orzechami włoskimi .