Kolejna propozycja na szybkie danie obiadowe. Można podawać z kaszą gryczaną, ryżem, a już na pewno z mizerią, bo dzięki papryczce chilli danie jest dość ostre. Dla co wrażliwszych można oczywiście zastąpić chilli czerwoną papryką i będzie na pewno łagodniej.
Składniki ( porcja na 2 osoby ):
- 200g liści kapusty włoskiej
- 1 puszka białej fasoli
- 50g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 40g marchwi
- 1 łyżka posiekanej papryczki chilli lub 50g zwykłej czerwonej papryki, jeśli nie ma być za ostre
- 250ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka estragonu
- 1/4 łyżeczki mięty
- szczypta pieprzu i soli do smaku
Kiedy porcja buliony znów się wchłonie a warzywa nasiąkną nim, dorzucamy naszą kapustę i zalewamy pozostałą porcją bulionu. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez min.10 minut, żeby kapusta zmiękła. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę, sprawdzamy kapustę, powinna być pół twarda-taka w sam raz, nie za papkowata.
Już na odkrytej patelni, dorzucamy przyprawy, czyli estragon i miętę, dorzucamy naszą fasolę, dodajemy szczyptę pieprzu, mieszamy, sprawdzamy smak i w razie konieczności dorzucamy szczyptę soli. Bulion już sam w sobie jest słony, więc pod tym względem powinno być ok. Trzymamy na patelni jeszcze minutę i wykładamy na talerze.