wtorek, 2 października 2012

Duszona kapusta włoska z bialą fasolą


Kolejna propozycja na szybkie danie obiadowe. Można podawać z kaszą gryczaną, ryżem, a już na pewno z mizerią, bo dzięki papryczce chilli danie jest dość ostre. Dla co wrażliwszych można oczywiście zastąpić chilli czerwoną papryką i będzie na pewno łagodniej.

Składniki ( porcja na 2 osoby ):
  • 200g liści kapusty włoskiej
  • 1 puszka białej fasoli
  • 50g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 40g marchwi
  • 1 łyżka posiekanej papryczki chilli lub 50g zwykłej czerwonej papryki, jeśli nie ma być za ostre
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/4 łyżeczki mięty
  • szczypta pieprzu i soli do smaku
Warzywa drobno posiekać, z kapusty wyciąć głąby i również siekać na cienkie paski. W kubku przygotować sobie bulion ( pół kostki na 250ml gorącej wody ). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz marchewkę, podsmażamy a kiedy cebula się zeszkli lekko podlewamy bulionem. Róbmy wszystko na średnim ogniu, trzeba kontrolować, żeby cebula się nie przypiekła a marchewka nie zeschła. Następnie dorzucamy czosnek i papryczkę chilli. Znów podlewamy bulionem i sosem sojowym.


Kiedy porcja buliony znów się wchłonie a warzywa nasiąkną nim, dorzucamy naszą kapustę i zalewamy pozostałą porcją bulionu. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez min.10 minut, żeby kapusta zmiękła. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę, sprawdzamy kapustę, powinna być pół twarda-taka w sam raz, nie za papkowata.
Już na odkrytej patelni, dorzucamy przyprawy, czyli estragon i miętę, dorzucamy naszą fasolę, dodajemy szczyptę pieprzu, mieszamy, sprawdzamy smak i w razie konieczności dorzucamy szczyptę soli. Bulion już sam w sobie jest słony, więc pod tym względem powinno być ok. Trzymamy na patelni jeszcze minutę i wykładamy na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz