środa, 31 lipca 2013

Pełnoziarniste kokardki z czarną soczewicą, świeżym tymiankiem i bazylią



Proste, szybkie i pożywne danie, coś w sam raz na zabiegany dzień.

Składniki na 2 os.:
  • 150g pełnoziarnistego makaronu kokardki ( np. Lubella )
  • 90g czarnej soczewicy
  • 1-1,5 łyżki oleju
  • 100g cebuli
  • 2 pieczarki
  • 2 plasterki wędzonego tofu ( 0,5cm grubości każdy )
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 (lub więcej) gałązki świeżego tymianku
  • 10-20 listków bazylii ( jak kto lubi-ja lubię duuużo )
  • opcjonalnie 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 10 szt. czarnych oliwek
  • 1 strąk czerwonej papryczki chilli
  • 140g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól do smaku jeśli konieczna
  • szczypta pieprzu ziołowego

Makaron oraz soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy w jednym garnku, tylko trzeba liczyć się z tym, że soczewica lekko zabarwi także makaron i potrawa będzie na prawdę ciemna :)
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jeśli używamy trawy cytrynowej, obieramy łodygę aż do miękkiej bulwki i także drobno kroimy. Na plasterki kroimy pieczarki, oliwki oraz papryczkę chilli.
Listki bazylii zawijamy w rulon i kroimy jak roladę, przez co powstaną nam paski. Gałązki tymianku obieramy, żeby uzyskać same listki. Najlepiej jeśli ilość będzie odpowiadała 1 łyżce stołowej.
Tofu kroimy w kostkę ( 0,5x0,5cm ).


Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy nasz czosnek, tymianek i trawę cytrynową, jeśli została użyta. Podsmażamy do zarumienienia (ok.1,5 min na średnim ogniu ) i odcedzamy, przekładając na bok ( na koniec będziemy dorzucać ). Mamy w ten sposób aromatyzowaną bazę do dalszego smażenia.

aromatyzowanie oleju

Wrzucamy zatem pozostałe składniki jak cebula, papryczka chilli, pieczarki oraz tofu. Zalewamy sosem sojowym i smażymy aż cebula się zeszkli, a reszta lekko zarumieni. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oleju. Kiedy całość jest odpowiednio podsmażona, dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy, zalewamy przecierem pomidorowym. Dodajemy sok z cytryny i podsmażony wcześniej czosnek, tymianek i ew. trawę cytrynową.


Doprawiamy szczyptą ziołowego pieprzu. Dorzucamy nasz makaron, czarne oliwki i obtaczamy z resztą składników. Przekładamy na talerze, posypujemy pokrojoną w paski bazylią i ewentualnie jeszcze raz listkami świeżego tymianku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz