środa, 15 maja 2013

Ryż zasmażany z czerwoną soczewicą


Kolejne danie dla zabieganych, które także dobrze wyczyści lodówkę :) Poza tym nasyci żołądek po całym dniu ślęczenia nad obowiązkami.

Składniki ( na 1 osobę ):
  • 50g brązowego ryżu
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 50g cebuli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sos sojowy do smaku ( ok.2-3 łyżeczki )
  • 1 i 1/2 - 2 łyżek oleju roślinnego
  • sól, pieprz
  • czarny sezam do posypania
  • opcjonalnie sos pomidorowy
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. Kiedy ryż jest gotowy, tzn. ugotowany i odcedzony, na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy naszą cebulę oraz soczewicę i smażymy. Kiedy zaczyna przywierać do patelni, podlewamy sosem sojowym, mieszamy a następnie zalewamy wodą tak, aby przykryć całość ( nie zalewać całkowicie, jedynie do wierzchu składników ). Chwilę dusimy na małym ogniu, żeby wytworzył się sos i soczewica zmiękła.

 
Dodajemy kukurydzę, mieszamy, dorzucamy ugotowany ryż, posypujemy cynamonem, ponownie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy, aby wygotować część płynu.


Sprawdzamy, czy soczewica jest odpowiednio miękka. Doprawiamy pieprzem oraz solą jeśli to konieczne. Przekładamy potrawę na talerz i posypujemy sezamem.


2 komentarze:

  1. Jesteś naprawdę świetna w tym co robisz! Dzięki za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) no po takich komentarzach to aż chce się wymyślać dalej :)

    OdpowiedzUsuń