wtorek, 23 kwietnia 2013

Masło raw z orzechów laskowych



Było raw migdałowe, czemu nie z laskowych? :) A jaka dobra z niego nutella! :)

Składniki ( na pełny 200g słoik ):
  • 2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/6 szklanki mleka roślinnego, najlepiej z orzechów laskowych
Orzechy zalewamy wrzątkiem na godzinę ( tu dodam uwagę po czasie: można zalać wodą ciepłą, niekoniecznie wrzątkiem. Swego czasu dostałam słuszną uwagę o negatywnym wpływie wysokiej temperaturze na orzechy i migdały, zatem woda ciepła też jest ok. Do 70 C, ale skoro raw, to 42C max ). Następnie odsączamy, wykładamy na blachę i wstawiamy na termoobieg 50C ( na 42 C też wychodzi ) na ok. 15 minut. Ciepłe, osuszone orzechy mielimy partiami w młynku do kawy. Można też użyć blendera, ale musi być faktycznie o dużej mocy, żeby sobie z tym poradził.


Zmielone na mąkę orzechy wykładamy ponownie na blachę i suszymy przez kolejne 5-10 minut. Polecam raczej 5 minut. Tak uzyskaną mąkę ponownie mielimy w młynku. Czas mielenia minimum 2 minuty i więcej. Jeśli nie jest mocno przesuszona, powinna już utworzyć się pasta.


Jeśli jest jednak problem, możemy się wspomóc ilością mleka roślinnego, którą podałam i wówczas otrzymamy coś o konsystencji marcepana, dające się smarować.