Kolejna propozycja na szybki i prosty obiad. Zapiekanka z ziemniaków i cukinii. Akurat na 2 osoby lub jedną bardzo głodną.
Składniki ( na małe naczynie żaroodporne o śr. 18cm ):
- 120g cukinii
- 250g ziemniaków
- 70g cebuli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki margaryny roślinnej ( lub oleju )
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka kropel tabasco
- 70g żółtego sera wegańskiego ( u mnie Cheezly )
Z mleka, mąki oraz margaryny robimy klasyczny beszamel, czyli na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy mąkę kukurydzianą i robimy klasyczną zasmażkę. Całość zalewamy mlekiem i mieszamy do pozbycia się ewentualnych grudek. Podgrzewamy aż sos zacznie gęstnieć, doprawiając solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Można dodać musztardę dla zaostrzenia smaku i kilka kropel tabasco. Gotowy sos zestawiamy z palnika.
Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy 2-3 łyżki sosu i układamy warstwami: część ziemniaków, 1/3 część porcji cebuli, 1/3 porcji sera, 1/2 porcji cukinii, zalewamy 2-3 łyżkami sosu i od nowa ziemniaki, cebula, ser, cukinia, sos. Całość nieco uklepałam a raczej docisnęłam, bo robił się kopczyk.Na koniec zostało mi trochę cebuli, więc położyłam na to cebulę, przykryłam ostatnią warstwą ziemniaków i polałam pozostałym sosem. Posypałam resztką sera. Na wierzch położyłam jeszcze kawałki natki pietruszki posmarowanej oliwą, żeby się nie spaliła.
Naczynie przykrywamy pokrywką lub papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C na 25 minut. Po 25 minutach odkrywamy zapiekankę i wstawiamy jeszcze na kolejne 20 minut, żeby wierzch się przypiekł.