czwartek, 18 października 2012

Sałatka z rukoli, komosy ryżowej i fasolki adzuki


Propozycja na szybką sałatkę, szczególnie jeśli pozostaną resztki farszu do papryki, tak jak mi z poprzedniego dnia. Nie chciało mi się bawić w naleśniki ani nic bardziej skomplikowanego, zatem farsz skończył w sałatce.

Składniki ( na 1 dużą lub 2 małe porcje ):
  • 40-50g rukoli
  • 150g pomidora ( sam miąższ )
  • 3 łyżki komosy ryżowej
  • 3 łyżki fasolki adzuki lub innej drobnej
  • gotowy sos grecki ( uwaga, żeby był bez dodatku lakotzy lub szybka mieszanka z 3 łyżek oliwy + 1 łyżka soku z cytryny lub limonki + 1 łyżka wody + 1 łyżeczka ziół prowansalskich )
  • 1 czubata łyżka nasion słonecznika
  • 1/4 łyżeczki soli
Rukolę dokładnie myjemy i odkładamy, żeby się osuszyła ( najlepiej na papierowym ręczniku ). Słonecznik wysypujemy na rozgrzaną patelnię, posypujemy solą i prażamy do momentu, aż się lekko zbrązowi -uważać, żeby nie spalić. Gotowy słonecznik przekładamy do miseczki, żeby ostygł. W filiżance rozrabiamy oliwę z sokiem z cytryny oraz wodą i ziołami, mieszamy. Dobrym patentem jest też umieszczenie wszystkiego w małym, zamykanym słoiczku i użyciu go jak shaker'a, dla lepszego wymieszania składników sosu.

dobrze uprażony słonecznik, lekko zbrązowiony

Pomidora kroimy na ćwiartki, wydrążamy pestki ( które można po prostu zjeść ), pozostałość kroimy w cienkie paski ( ok. 0,5cm ) i na taką samą kostkę. Osuszoną rukolę możemy rozdrobnić nożem, kroimy na w miarę szerokie pasy, żeby łatwiej się jadło lub wrzucić tak jak jest. Do miski wrzucamy pomidory, rukolę, komosę, fasolę oraz sos, mieszamy, przekładamy do miseczek. Na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz