poniedziałek, 3 września 2012

Sos pieczarkowy


Załączam przepis na kolejny sos, tym razem pieczarkowy. Jest bardzo lekki, na znikomej ilości tłuszczu, ale za to gęsty. Zrobiłam go przy okazji rolady kalafiorowej. Przepis na roladę zamieszczę, jak go udoskonalę, tzn. rolada przestanie lepić się do noża przy krojeniu :) Reszcie nie mam nic do zarzucenia.
Ale wróćmy do sosu. Potrzebne nam będą:
  • 100g pieczarek ( może być 150g, będzie bardziej "pieczarkowo"
  • 80g cebuli
  • 1 łyżka stołowa oleju lub oliwy
  • 200ml mleka roślinnego ( u mnie sojowe niesłodzone )
  • 3 łyżki sosu sojowego lub 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ( może być więcej, jeśli ktoś lubi pikantne )
Do zagęszczenia sosu:
  • 2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
Cebulę i pieczarki drobno siekamy, podsmażamy w rondelku na łyżce oliwy ( lub oleju ), doprawiamy łyżką sosu sojowego lub solą. Kiedy cebula się nieco zeszkli, a pieczarki podsmażą i wszystko puści sok, zalewamy całość mlekiem. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu tak do 3 minut. Trzeba pilnować, żeby nie wykipiało i kontrolować, aby nie przywarło do dna rondelka. Ilość płynu raczej nam się zmniejszy, ale mimo to nadal będzie rzadki.
Po upływie wspomnianych 3 minut, zdejmujemy na chwilę z ognia i blendujemy wszystkie składniki, żeby uzyskać jednolitą masę. Na powierzchni będzie charakterystyczna pianka. Następnie z powrotem stawiamy na palnik, doprawiamy jeszcze 2 łyżkami sosu sojowego i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę ( tak na oko 1 minutę ). Jeśli ktoś woli taką gęstość sosu, jaką uzyskuje się na tym etapie, dalszy krok można pominąć. Jeśli jednak nie, to robimy kolejny krok. W 1/4 szklanki wody lub mleka rozpuszczamy 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej i taką mieszaninę wlewamy do naszego sosu. Następnie nadal na małym ogniu gotujemy ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Pianka, która utworzyła nam się po zblendowaniu powinna zniknąć, gdy sos będzie wystarczająco gęsty.

3 komentarze:

  1. Naprawdę świetny przepis :) Pasuje fajnie do gulaszu sojowego, ziemniaków, makaronu... Bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń