piątek, 7 września 2012

Placek po zbójnicku


 Jak dla mnie hicior, z którym można eksperymentować na wiele sposobów, z dodatkami a la mięso lub samymi warzywami. Oto jedna z wersji mojego placka-każda kolejna różni się składnikami farszu, ale są pewne elementy stałe jak sos, papryka, cebula. Zatem do dzieła, bo warto. Proponuję zacząć od sosu, potem farsz i na koniec placki.
Na całość będziemy potrzebowali ok. 300g sosu lub więcej, jeśli ktoś lubi dobrze polane potrawy. Ja użyłam sosu pomidorowego wg. receptury, którą podałam przy okazji tej potrawy. Kiedy mamy sos, zabieramy się za nadzienie.

Składniki na farsz ( dla 4 osób ):
  • 140g cebuli
  • 80g bakłażana
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 3 parówki sojowe ( ja miałam wędzone ) 
  • 100g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g papryki czerwonej
  • sos sojowy ( u mnie ok. 3 łyżek ) i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 130g sosu pomidorowego
Opcja:
  •  można dodać pokrojony cienko, podsmażony seitan czy zrobione w ten sam sposób kotlety sojowe
  • dla zaostrzenia smaku 4-5 plasterków papryczki jalapeno 
 
Warzywa oprócz czosnku, pieczarki drobno siekamy, parówki kroimy w cienkie plasterki, czosnek wyciskamy przez praskę. Na patelni na 2 łyżkach oliwy podsmażamy najpierw cebulę z czosnkiem, następnie dorzucamy bakłażana, podsmażamy. Następnie paprykę, potem pieczarki, a na koniec dorzucamy pieczarki. Chwilę podsmażamy, w razie przysychania dolewamy ciut wody, żeby uzyskać trochę sosu. Dodajemy sos sojowy lub solimy do smaku, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 3 minuty. Po opływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę, zalewamy całość sosem pomidorowym i dusimy tak jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia i zabieramy się za placki.


Składniki na ciasto ( dla 4 osób, placki średnicy ok. 22cm ):
  •  1,1 kg ziemniaków
  • 140g cebuli
  • 6-7 czubatych łyżek mąki pszennej typ 450 
  • płaska łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki majeranku lub tymianku
  • pieprz do smaku
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju
Ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce na papkę ( jak mus ), dodajemy sól, pieprz, oliwę lub olej i pozostałe przyprawy, zagęszczamy mąką. Smażymy 4-5 dużych placków o średniej grubości 7mm.
Placki układamy na osobnych talerzach, bladą stroną do góry tak, żeby po zwinięciu na pół, część wysmażona znajdowała się na zewnątrz-tak ładniej wygląda :)
Na połowie każdego placka układamy nasz farsz ( jeśli ostygł na czas robienia placków, lekko podgrzać ), zwijamy placek na pół i polewamy sosem pomidorowym. Jako opcję proponuję posypać całość rozdrobnionymi ( ale nie na proszek, tylko na kawałki ) i uprażonymi na patelni orzechami włoskimi .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz