piątek, 7 września 2012

Makaron z cukinią w sosie musztardowym

Danie proste i smakowo i w przygotowaniu. Jedyne czego potrzebujemy to namoczyć na noc szklankę słonecznika, żeby uzyskać coś na kształt śmietany słonecznikowej. Jednak jeśli kto bardziej leniwy, może namoczyć nasiona 20 minut przed przystąpieniem do sporządzenia dania i też będzie dobrze. Można także od razu użyć gotowych śmietan lub mleka roślinnego. Pełna dowolność.
To danie przygotowywałam dla 4 osób, stąd ilość składników też jest podana pod taki komplet pożeraczy;-) Użyłam 250g makaronu penne pełnoziarnistego Lubelli. Ten makaron tak fajnie puchnie, że efekt końcowy rozwiał moje obawy, czy porcje na talerzu nie będą zbyt małe. Proponuję jednak tradycyjnie zacząć całą zabawę od przygotowania sosu.

Składniki:
  • 1,5 szklanki słonecznika lub 250g gotowej śmietany roślinnej lub mleka roślinnego
  • 90g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka +1 łyżeczka sosu sojowego lub sól do smaku
  • 4 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół garści drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, rozbełtanej w niewielkiej ilości wody dla zagęszczenia sosu
Podaję wersję dla samodzielnego przygotowania śmietany ze słonecznika.
Słonecznik zalewamy gorącą wodą ciut nad powierzchnię ziaren. Po całej nocy lub 20 minutach namaczania blendujemy na gładką masę. Całość jest bardzo gęsta-ja odcedzałam mleko od reszty, ale jeśli ktoś lubi jak mu chrupie, można ten etap pominąć i rozrzedzić otrzymaną papkę wodą lub mlekiem roślinnym. Po odcedzeniu powinniśmy mieć 250g płynu ( w razie niedoborów uzupełnić mlekiem roślinnym lub wodą. Wióry słonecznikowe można użyć do kotletów albo zamrozić do użycia "na potem" ). Doprawiamy go sokiem z cytryny, musztardą, łyżeczką sosu sojowego. Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy naszą cebulę z czosnkiem, zalewamy sosem sojowym i podsmażamy. Kiedy lekko zaczyna przysychać dolewamy wodę i całość podduszamy ok. 1 minuty. Doprawiamy pieprzem i zalewamy naszym doprawionym płynem. Chwilę gotujemy a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Trochę nam ubędzie sosu objętościowo, ale nadal będzie on rzadki. Do zagęszczenia można użyć 2 łyżeczek mąki kukurydzianej pamiętając, żeby dobrze mieszać dla pozbycia się grudek. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i zestawiamy sos z ognia a zabieramy się za naszą cukinię. W tym momencie można także zacząć gotować makaron.
  • 250g makaronu ugotować w lekko osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu
 
Do naszego dania, użyłam :
  • 400g cukini, pokrojonej w kostkę ( o boku średnio 7mm- ach ta dokładność ;-)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej lub 1 łyżka oregano+1 łyżka bazylii
  • 100g-150g zielonego groszku
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy naszą cukinię pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą (lub sosem sojowym ), chwilę podsmażamy, a kiedy puści lekko sok, dusimy ok.2 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy pieprz oraz przyprawę włoską, dusimy jeszcze 1 minutę. Na koniec zalewamy naszym sosem i jeszcze chwilę gotujemy (ok.1 minutę ). W tym czasie nasz makaron powinien już być ugotowany do miękkości. Odcedzamy go a następnie dorzucamy do naszej cukinii z sosem i wszystko razem mieszamy, żeby makaron dobrze się obtoczył.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz