Nie nie, nie chodzi tu oczywiście o efekt przeczyszczający, jakby się mogło kojarzyć:) Po prostu dzięki tej potrawie pozbyłam się resztek z lodówki jak: ostatnia parówka sojowa, resztki kukurydzy w puszce, napoczęte pesto czy cebula. Jeśli najdzie natchnienie, zmienię nazwę na bardziej chwytliwą, póki co jest czyścik.
Zatem do sporządzenia pizzy potrzeba następujących elementów:
- ciasto
- sos pomidorowy do posmarowania ciasta
- farsz
- sos do polania pizzy

Przepis zaczerpnięty ze strony www.kwestiasmaku.com , z przepisu na pizzę turecką, zwaną Lahmacun. Trochę go oczywiście zweganiłam poprzez dodanie mleka roślinnego zamiast ciepłej wody.
Składniki:
- 350 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub mąki chlebowej lub pół na pół mąka pełnoziarnista z białą
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant lub 30dag drożdży w kostce
- 250 ml ciepłej wody lub mleka roślinnego
- 2 łyżki oliwy
![]() |
Ciasto przed i po wyrośnięciu |
Nasze kule lekko podrośnięte rozwałkowujemy na cienkie placki, tak po 6mm każdy. Ja uzyskałam 2 takie o średnicy 32cm. Leżąc, placki jeszcze podrosną nieco. Tak przygotowane placki smarujemy sosem pomidorowym. Ten przygotowujemy w następujący sposób:
2.Sos pomidorowy do posmarowania ciasta:
W zależności od naszej determinacji używamy albo gotowego sosu pomidorowego albo robimy go sami wg. poniższego przepisu. Dodam tylko, że na posmarowanie każdego placka będziemy potrzebowali po 60-70g sosu na każdy.
Składniki:
- 140g przecieru pomidorowego lub gęstego soku pomidorowego
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub pół łyżeczki sproszkowanego
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżka stołowe sosu sojowego lub dwie, jeśli ktoś woli wersję bardziej słoną
- pieprz i sproszkowana papryka do smaku
- suszone oregano w ilości minimum 1 łyżka stołowa
Po posmarowaniu naszych placków, czas na farsz. Jak wspomniałam, zrobiłam go z tego co zawierała aktualnie lodówka. Ale wyszło całkiem, więc podaję skład.
3. Farsz:
Składniki:
- 85g kukurydzy z puszki
- 85g cebuli drobno posiekanej
- 1 parówka sojowa grilowana lub chilli
- 80g fasoli czerwonej ugotowanej lub z puszki ( rozdrobnić widelcem lub posiekać nożem )
- 50g oliwek czarnych
Przydarzyło mi się być szczęśliwą posiadaczką wegańskiego sera mozarella Cheezly, zatem wykorzystałam i ten fakt. Tu pozostawiam wolną rękę-ja zużyłam połowę tej kostki, czyli jakieś
45g na każdy placek-dla mnie było w sam raz. Ten ser się topi.
Tak spreparowane placki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.20 minut. Mi zajęło to dokładnie 17 minut. Nie mam niestety opcji grzania z góry i z dołu jednocześnie, więc co 8 minut przekładałam tace z pizzą jedna nad drugą, żeby równomiernie się piekły. Został ostatni krok-sos do polania. I tutaj także dowolność. Ja akurat miałam zrobione dzień wcześniej pesto pietruszkowo-bazyliowe, więc je wykorzystałam. Zatem krok czwarty.
4. Sos do polania pizzy
Składniki:
- 2 łyżki stołowe ( lub 50g ) pesto pietruszkowo-bazyliowego
- 60g śmietany sojowej lub innej roślinnej ( u mnie orkiszowa )
- 65g mleka roślinnego ( u mnie kokosowe )
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub sól do smaku
- pieprz do smaku, u mnie 1/4 łyżeczki