niedziela, 20 kwietnia 2014

Pascha wielkanocna



Z okazji Świąt Wielkanocnych, życzę Wszystkim samych dobrych chwil w rodzinnym gronie no i okazji do słodkiej rozpusty ;-) A na osłodę przepis na wegańską paschę. Prosty, łatwy i smaczny, do złudzenia przypomina twarogowy oryginał.

Składniki ( ilość powyżej 5 porcji wielkości dłoni ):
  • 500g nerkowców
  • 6 łyżek jogurtu sojowego
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego rafinowanego lub nierafinowanego
  • 2 łyżeczki agaru rozpuszczone w 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka (lub więcej) bakalii jak rodzynki, morele, kandyzowane ananasy, mango, papaja, orzechy włoskie, laskowe, migdały
Na wieczór zalewamy nerkowce wodą i moczymy całą noc. Namoczone odcedzamy, przerzucamy do blendera, dodajemy jogurt, wodę oraz szczyptę soli i miksujemy na jednolitą papkę. Czyli przygotowujemy coś na kształt mascarpone z nerkowców. Oczywiście najlepiej będzie mielić wszystko etapami. Od czasu do czasu trzeba przerwać pracę, żeby zdrapać masę ze ścianek. I znów mielić. Gotową mieszankę przekładamy do szklanego, w miarę głębokiego naczynia, które w rezultacie pomieści resztę składników, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na minimum 24 godziny, żeby całość dojrzała i nabrała charakterystycznego kwaskowego smaku serka.


Mając ukwaszoną masę, zabieramy się za przyprawianie, czyli dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy widelcem.


Bakalie zalewamy gorącą ( ale nie wrzątkiem ) wodą, odstawiamy na 5-10 minut, następnie odcedzamy i siekamy nożem większe kawałki na mniejsze, do wielkości rodzynek.
Międzyczasie roztapiamy olej kokosowy i odmierzamy 1/2 szklanki. Mając olej, rozpuszczamy agar w 1/2 szklanki wody, przelewamy do rondla i podgrzewamy, ciągle mieszając-mieszanka powinna przybrać konsystencje kisielu.
Mając olej i rozgotowany agar, dodajemy je do masy nerkowcowej. Najpierw wlewamy olej i mieszamy, następnie agar i dalej mieszamy. Na koniec dorzucamy posiekane bakalie.


Gotową masę przekładamy do wyłożonej folią spożywczą formy, foremek lub miski i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, żeby całość się zestaliła.


Po tym czasie powinno być już zwarte i gotowe do wyłożenia na talerze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz