Z okazji Świąt Wielkanocnych, życzę Wszystkim samych dobrych chwil w rodzinnym gronie no i okazji do słodkiej rozpusty ;-) A na osłodę przepis na wegańską paschę. Prosty, łatwy i smaczny, do złudzenia przypomina twarogowy oryginał.
Składniki ( ilość powyżej 5 porcji wielkości dłoni ):
- 500g nerkowców
- 6 łyżek jogurtu sojowego
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju kokosowego rafinowanego lub nierafinowanego
- 2 łyżeczki agaru rozpuszczone w 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 szklanka (lub więcej) bakalii jak rodzynki, morele, kandyzowane ananasy, mango, papaja, orzechy włoskie, laskowe, migdały
Mając ukwaszoną masę, zabieramy się za przyprawianie, czyli dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy widelcem.
Bakalie zalewamy gorącą ( ale nie wrzątkiem ) wodą, odstawiamy na 5-10 minut, następnie odcedzamy i siekamy nożem większe kawałki na mniejsze, do wielkości rodzynek.
Międzyczasie roztapiamy olej kokosowy i odmierzamy 1/2 szklanki. Mając olej, rozpuszczamy agar w 1/2 szklanki wody, przelewamy do rondla i podgrzewamy, ciągle mieszając-mieszanka powinna przybrać konsystencje kisielu.
Mając olej i rozgotowany agar, dodajemy je do masy nerkowcowej. Najpierw wlewamy olej i mieszamy, następnie agar i dalej mieszamy. Na koniec dorzucamy posiekane bakalie.
Gotową masę przekładamy do wyłożonej folią spożywczą formy, foremek lub miski i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, żeby całość się zestaliła.
Po tym czasie powinno być już zwarte i gotowe do wyłożenia na talerze.