Trochę późno, wiem, ale lepiej teraz niż wcale. Przepis na rolmopsy nie do końca jest mojego autorstwa. Przeczytałam o "śledzioudawaczach" przyrządzanych przez jedną osobę ( przepraszam, nie pamiętam autora ), komentującą jakiś post na Facebook'u. W oryginale były to same marynowane pieczarki, ja jednak trochę rozwinęłam ten przepis, bo pomysł bardzo ciekawy. I efekt także nie najgorszy :) Danie najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby przez noc "przegryzło się" w lodówce.
Składniki:
- 4-5 sporych ogórków kiszonych
- mały słoik marynowanych pieczarek
- opcjonalnie papryka konserwowa ( kilka pasków do środka )
- 50g cebuli
- 1-2 liście prasowanych wodorostów do sushi ( te płaty, dostępne na każdym stoisku z produktami do sushi )
- 3/4 szklanki jogurtu sojowego naturalnego
- 3 łyżki ( spore ) sojonezu
- sól
- pieprz, najlepiej świeżo mielony
- wykałaczki
Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż, w miarę możliwości w dość cienkie paski. Najlepiej wybierać te najszersze płaty ze środka. Pieczarki także kroimy w cienkie plastry. Kapelusze kroiłam w poprzek, żeby uzyskać koła a nóżki wzdłuż. Wykorzystałam także marchewkę, która była w słoiku razem z pieczarkami. Można też dodać kawałeczki konserwowej papryki-u mnie akurat nie było :(
Rozpoczynamy układanie. Na płacie ogórka układamy najpierw kawałek płata z wodorostów, na to plasterek pieczarek ( dajemy jak najwięcej, do granic możliwości zwinięcia w rolmops ), na to marchewka i opcjonalnie wspomniany, podobny pasek papryki konserwowej. Zwijamy w rolmops i utrwalamy wykałaczką.
Kiedy mamy tyle rolmopsów, ile sobie życzyliśmy, układamy je w dość głębokim talerzu i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą jogurtowo-majonezową. Starajmy się, żeby całość była raczej przykryta, nawet cienką warstwą tej zalewy. Przykrywamy folią do żywności i wstawiamy na noc do lodówki.
A tak wygląda na następny dzień. Przyznam, że w smaku całkiem sympatyczne szczególnie, że aromat cebuli w tej zalewie już sam w sobie pachnie jak śmietana z oryginalnego dania ze śledziami.