środa, 15 maja 2013

Makaron ze szpinakiem w sosie "serowym" pod arachidowym parmezanem


Smaczne i popularne danie dla zabieganych. Ostatnio jestem jedną z takich osób, a jako że potrzeba matką wynalazku jest, podsunęła mi tym razem taką kombinację.

Składniki ( porcja dla 2 osób ):
  • 150g makarony pełnoziarnistego spaghetti
  • 5-6 baryłęk szpinaku ( jeśli świeży, to myślę że spora garść posiekanego wystarczy )
  • 50g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Zagotowujemy makaron w osolonej wodzie. Wg. przepisu powinien gotować się ok.30 minut, więc spokojnie w tym czasie możemy zająć się szpinakiem, sosem oraz parmezanem.
Cebulę siekamy na dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z łyżeczką musztardy i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy szpinak i solimy ( ok.1/4 łyżeczki soli ). Całość prawdopodobnie zacznie przywierać nieco do patelni, możemy zatem podlać wodą ciut woda, żeby wytworzyło się trochę sosu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykrywamy i chwilę dusimy-tak ok. minuty na nie za dużym ogniu, żeby woda szybko nie wyparowała i całość się nie przypaliła. Na koniec posypujemy kukurydzą, gałką muszkatołową, pieprzem i solą, jeśli jest taka konieczność. Możemy znów podlać odrobiną wody, jeśli ta nam wyparowała, znów minutkę poddusić i jeśli jest odpowiednio miękkie, odstawiamy na bok. Zabieramy się za sos.


Składniki:
  • 1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego ( lub kokosowego )
  • 1/2 kostki warzywnej
  • 2 łyżki drożdży nieaktywnych
  • 1/2 filiżanki nerkowców
  • szczypta curry ( tak ok.1/8 łyżeczki, bardziej dla koloru niż aromatu )
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki mąki arrowroot (z maranaty trzcinowatej ) lub kukurydzianej ( tej drobnej)
Nerkowce moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut. Kiedy są gotowe, wrzucamy je wraz z pozostałymi składnikami do blendera i miksujemy na jednolitą, kremową masę. Przelewamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia do konsystencji śmietanki.
Na koniec robimy nasz parmezan.

kremowy sos "serowy"

Składniki:
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych
  • 1 łyżka orzeszków arachidowych niesolonych
  • 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wrzucamy do młynka i mielimy na drobno. Przepis można także wykonać z udziałem migdałów, ale ten z arachidowymi ma więcej aromatu i nadaje fajny posmak daniu.

arachidowy parmezan
 
Kiedy mamy już makaron, szpinak, sos i parmezan, zabieramy się za łącznie poszczególnych partii dania. Do makaronu ( ciepłego mam nadzieję ) wrzucamy szpinak z dodatkami i mieszamy. Następnie całość zalewamy sosem i mieszamy tak, aby pokrył on makaron a nie wymieszał się zbytnio ze szpinakiem, bo straci swój kolor i wszystko będzie zielone. Rozkładamy danie na talerze i na koniec posypujemy dość hojnie parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz