W moim menu zupy królują bardzo rzadko. Jeśli jednak już jakaś się pojawi, musi zawierać sporo składników i być na prawdę pożywna. Zupa, którą prezentuję, dokładnie spełnia te kryteria :) Pod względem doboru składników przypomina nieco zupę włoską Minestrone, ale to tylko pozory. Poza tym jest prosta-coś w sam raz na pseudo wiosenną aurę :)
Oto czego potrzebujemy:
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 15g pora
- 30g korzenia pietruszki
- 70g marchwi
- 90g cukinii
- miąższ ze średniego ( ok.130g ) pomidora
- 120g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka brązowego miso
- 1/2 kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub bazylii
- 3 łyżki oleju roślinnego
- ok.1,25l wody ( ok.5 szklanek ), z czego 2 szklanki to woda gorąca
- pieprz, papryka ostra do smaku ( u mnie po 1/4 łyżeczki każdego )
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- ewentualnie sól, jeśli za mało słone
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 100g ziemniaka
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, pora, soczewicę oraz musztardę. Chwilę podsmażamy, aż warzywa wyraźnie nabiorą tłuszczu. Jeśli przywiera do patelni, podlać odrobiną wody. Podsmażać jeszcze przez ok. 1,5 minuty, w razie odparowania wody, dodać ciut jeszcze.
Następnie dorzucamy pozostałe warzywa, oprócz pomidora. Podsmażamy, zalewamy szklanką wody, dodajemy kostkę bulionową i dusimy ok. 10 minut.
W połowie tego czasu dodajemy miso i rozprowadzamy. Na koniec dorzucamy posiekanego pomidora, zioła lub bazylię i dusimy jeszcze przez 1 minutę.
Doprawiamy pieprzem, papryką, cytryną. Po tym czasie na patelni miałam gęstą mieszaninę, którą przerzuciłam do garnka i zalałam 2 szklankami świeżo zagotowanej wody, żeby nie studzić mieszaniny.
Otrzymałam dość gęstą zupę. Zagotować jeszcze minutę, skontrolować słoność i ewentualnie dosolić. Zupa może dla niektórych smakować dość charakterystycznie, smak ten można złagodzić poprzez dodanie wspomnianego kremu z ziemniaka. Czyli robimy coś na kształt prostej kartoflanki. W garnku zagotowujemy 3/4 szklanki wody, wrzucamy 1/2 kostki bulionowej, pokrojonego ziemniaka i natkę zielonej pietruszki. Możemy dodać kilka plasterków marchewki, pietruszki, łyżkę pokrojonej kapusty pekińskiej-będzie aromatyczniejsze. Gotujemy, a następnie blenderem miksujemy na krem.
![]() |
Krem z ziemniaka doskonale dopełnia smak i konsystencję zupy |