sobota, 30 marca 2013

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem


Ot tak, tytułem dygresji przedstawiam propozycję zużycia resztek z przygotowań jaj na twardo.
Tak się składa, że pozostały mi akurat połówki nie do pary lub zbytnio uszkodzone, aby mogły być zaserwowane szerszemu gronu ludności. Najlepsze proporcje pasty jajecznej uzyskamy mieszając:
  • 1 połówka jaja na twardo
  • 1-2 kule żółtkowe
  • sól czarna Kala Namak do smaku ( im więcej, tym lepszy aromat jajeczny )
  • pieprz
  • szczypiorek posiekany w ilości wg. uznania
Jajka i żółtka rozdrabniamy widelcem na dość jednolitą masę tak, aby białko gdzieś tam się przebijało jednak przez żółtko. Doprawiamy solą, pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy, dorzucamy do całości. Mieszamy i serwujemy na kanapki.
Można oczywiście osobno przygotować sobie masę białkową oraz żółtkową bez konieczności formowania tego w jajo i to wymieszać w pastę. Istotny jest szczypiorek, który bardzo wzbogaca smak takiej pasty i zbliża do oryginału. Polecam :)


Pasta przechowywana w lodówce pod przykryciem wytrzymuje 3-5 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz