wtorek, 20 listopada 2012

Torcik biszkoptowy z masą kawową pod pianką kokosową


No cóż, oto pierwsze zastosowanie proponowanego wcześniej kremu malaga. W tym torcie wykorzystałam go jako masa do przełożenia tortu. Masę kawową stworzyłam na podstawie przepisu zaczerpniętego ponownie z blogu Zdrowie Na Talerzu. Moim zdaniem przepis na tą masę genialny i może stanowić podstawę nie tylko do słodkich kremów, ale także dań na słono. Nawiasem mówiąc, na tej bazie stworzyłam także masełko z nerkowców i już mam pomysł na kolejne wyroby :) Wracając do samego ciasta, jako środka słodzącego użyłam tym razem proszku ze stevii. Smakuje to trochę jak słodzik, ale jest naturalne i na prawdę nie potrzeba wiele, żeby coś nieźle zasłodzić. Poza tym nie jest kaloryczne.

Składniki na ciasto biszkoptowe ( na foremkę o śr.18cm ):
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej+8 łyżek wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • kilka kropel aromatu do ciasta śmietankowego
  • 250g mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka glukozy
  •  łyżeczka proszku ze stevii lub 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej lub innej, wysokobiałkowej 
  • 1 łyżeczka sody
  • 20g proszku do pieczenia lub kamienia winnego ( ok. 4 łyżeczki )
  • szczypta soli
Do przełożenia ( opcjonalnie ): krem malaga, do nasączenia esencja z zielonej herbaty

Przygotowujemy foremkę-na dno wykładamy papier do pieczenia, boki smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Mieszamy mąkę kukurydzianą plus mokre składniki przy pomocy łyżki lub trzepaczki balonowej. Mąkę tortową przesiewamy przez sito, wsypujemy proszek lub kamień, stevię lub cukier, mieszamy wszystko łyżką na jednolitą konsystencję gęstego naleśnikowego ciasta. Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy przez 40 minut.
Wyłączamy piekarnik i trzymamy ciasto jeszcze przez 10 minut, następnie wystawiamy, wyjmujemy z foremki i studzimy. Ciasto może ciut opaść, ale na zakalca raczej bym nie liczyła.



Ostudzone ciasto przekrajamy w połowie, nasączamy np. wspomnianą esencją z zielonej herbaty. Na to nakładamy warstwę kremu malaga. Wierzch ciasta proponuję także nasączyć albo esencją albo posmarować np. syropem klonowym ( krem z nerkowców, tracąc wilgoć z dnia na dzień, może się ciut oddzielić od ciasta ). Ciasto z powrotem obudowujemy foremką, żeby móc wylać na wierzch warstwę kremu z nerkowców.


Zabieramy się za kawowy krem z nerkowców. Ciasto miało być generalnie na kształt tiramisu, stąd przeplatanie smaków gorzkich ze słodkimi. Do sporządzenia kremu potrzebujemy:
  • 3/4 szklanki nerkowców
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy, klonowego lub 1/2 łyżeczki proszku ze stevii
  • 4 łyżeczki agaru ( jeśli nie mamy, to zamiast tego można użyć 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej )
  • 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego lub mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka zmielonego ziarna sezamu (lub masła sezamowego – tahini)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
Orzechy najlepiej umyć przed użyciem i namoczyć albo na noc, albo zalać na 20 min gorącą wodą, wtedy będą miękkie i dobrze się zmiksują.Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Potem wylewamy zawartość do garnka i gotujemy ok. 4-5 min. ciągle mieszając. Trzeba uważać, żeby nie przypalić. Po zagotowaniu wylewamy do foremki z ciastem i wygładzamy.


Do wykończenia tortu użyłam:
  • gotowa śmietana kokosowa do ubijania Soyatoo
  • wiśnie w syropie
  • kawa zbożowa Inka karmelowa
  • 2 paski białej czekolady wegańskiej ( starte na wiórki na tarce o drobnych oczkach )
Na krem położyłam z nerkowców powędrowała warstwa bitej śmietany. Na niej ułożyłam odsączone z syropu wiśnie a środek posypałam słodką zbożową kawą Inką karmelową ( jakiekolwiek owoce z syropu trzeba bardzo dobrze odsączyć a nawet osuszyć, żeby sok nie wyciekł na nasz krem czy polewę, jak to widać właśnie na moim zdjęciu ). Boki ciasta obsypałam zwiórkowaną białą czekoladą wegańską ( na mleku ryżowym o ile dobrze pamiętam ). Całość skomponowała się całkiem sympatycznie :)



1 komentarz:

  1. wow :D Twoje przepisy są genialne :D

    OdpowiedzUsuń