sobota, 15 września 2012

Pulpety z kaszy jaglanej

Pulpety podane z białą fasolką w sosie pomidorowym oraz "panirem" na prażonych liściach jarmużu
 Zachęcona przepisem Matki Weganki, postanowiłam przygotować wersję własną potrawy. Kasza jaglana raczej nie należy do głównych dań na moim stole, a że zalega mi od jakiegoś czasu w słoiku, nadarzyła się okazja, żeby trochę uszczuplić jej zapasy.

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy ugotowana w 2,5 szklankach wody osolonej
  • 180g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego do podsmażenia cebuli
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • garść orzechów włoskich drobno zmielona
  • 2 łyżki drożdży nieaktywnych
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 4-5 plasterków jalapeno (wersja na dość ostro, kto nie lubi pominąć i wspomóc się pieprzem )
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • garść natki pietruszki posiekana
  • pieprz, papryka ostra lub słodka, gałka muszkatołowa, cząber lub inne zioło do smaku
  • sól, jeśli masa jest nadal mało słona
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wchłonie cały płyn. Jeśli nadal jest twardawa, dodać nieco wody i gotować, aż dobrze przestanie chrupać w zębach. Cebulę i czosnek kroimy w miarę drobno i podsmażamy na oleju, doprawiając sosem sojowym, aż się zeszkli. Możemy dorzucić nasze zmielone orzechy, ale można je także dorzucić już bezpośrednio do masy. Kiedy kasza jest gotowa, przekładamy ją do miski. Czekamy aż nieco ostygnie. Następnie dorzucamy po kolei naszą podsmażoną cebulę z czosnkiem, orzechy ( jeśli nie dodaliśmy ich wcześniej do podsmażenia ), drożdże, siemię, ew. jalapeno, posiekaną natkę i przecier pomidorowy. Całość rozdrabniamy blenderem na papkę. Jeśli papka jest zbyt wodnista można zagęścić dwoma łyżkami mąki kukurydzianej. Na koniec doprawiamy całość do smaku pieprzem, papryką, gałką, cząbrem, ewentualnie dodajemy soli, jeśli wszystko jest za mało wyraziste. Moczymy ręce w zimnej wodzie, nabieramy masę i lepimy pulpety.
Ja swoje piekłam w temperaturze 200C przez 30 minut, ale jeśli masa była zwarta po 20 minutach powinny być już gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz