piątek, 7 września 2012

Mrożona kawa bananowa


Ten napój po raz pierwszy sporządził mój mąż, a ja dzielnie ten przepis wykorzystuję i polecam:-)
Jest banalny i smaczny.
A na jedną porcję potrzebujemy:
  • 200-250ml mleka roślinnego ( u mnie sojowe )
  • 1,5-2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 150g banana
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki pokruszonego lodu
opcjonalnie do ozdoby plasterek banana lub bita śmietana kokosowa lub gotowa w spray'u ( sojowa lub ryżowa - i to już do dostania w Polsce, póki co w internetowym sklepie ).
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i zwyczajnie miksujemy. Im dłużej tym lepiej, do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli mamy na tyle silny blender, że pokruszy lód, to wrzucamy go w kostkach bezpośrednio razem z pozostałymi składnikami. Jeśli nie, to wiadomo, że trzeba zrobić to ręcznie i dorzucić już pokruszony albo bezpośrednio do reszty składników albo do szklanki i zalać zmiksowaną kawą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz