poniedziałek, 21 października 2013

Elastyczne naleśniki



Prezentuję tu dwa przepisy na ciasto naleśnikowe. Właściwie przepisy są bardzo podobne, a efektem są cieniutkie naleśniki, elastyczne i nie skłonne to rozrywania. Trzeba jednak spełnić 3 warunki. Jeżeli chodzi o nadzienie, pozostawiam dowolność. Każdy i tak zje, z czym lubi najbardziej :)
A te warunki to: 1. mieszać ciasto minimum 3-5 minut; 2. pozwolić ciastu "odpocząć" przez minimum 30 minut; 3. przykryć naleśniki folią do żywności lub talerzem, żeby zmiękły i stały się elastyczne.

W przepisie podaję mąkę pszenną Lubella, ale od jakiegoś czasu robię również na drobno mielonej orkiszowej i sprawdza się rewelacyjnie.

 
Naleśniki I ( ok.7 sztuk, średniej grubości ):
  • 150g mąki pełnoziarnistej Lubella ( lub innej drobno mielonej )
  • 150g mąki orkiszowej drobno mielonej
  • 220ml mleka roślinnego + 250ml wody + 50ml wody gazowanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 30 min, żeby uwolnił się ten cenny do kleistości
gluten. Następnie smażymy naleśniki-u mnie wyszło 7 sztuk. Po usmażeniu przykrywamy folią lub przykrywką, przez co staną się bardziej elastyczne i nie rozerwą się przy zwijaniu.


Naleśniki II ( wychodzi 10 sztuk cieniutkich i elastycznych ):
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej drobnej np. Lubella + 50g mąki poznańskiej. Robiłam także z 200g mąki orkiszowej drobno mielonej i także się udają
  • 20g mąki owsianej ( zmielić płatki )
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250g wody + 250g mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Wymieszać suche składniki. Dodawać olej i wodę oraz sok. Wymieszać na jednolitą masę przez ok. 3-5 minut ( im dłużej tym lepiej ) i odstawić ciasto na 30 minut. Ciasto może wydawać się dość rzadkie, ale spokojnie, bo dzięki temu właśnie powstaną cienkie naleśniki. Po usmażeniu, tak jak powyżej, przykryć naleśniki folią do żywności lub talerzem, żeby były sprężyste. Dopiero w takie owijać farsz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz