środa, 6 lutego 2013

Kapuściana zapiekanka

Niedawno udało mi się kupić fajny zestaw małych kapust. Pakowane na tacce po 3: włoska, pekińska i czerwona. Były tam dołączone także 2 przepisy, jeden na tartę a drugi na surówkę. Moją uwagę przykuła tarta. Zawierała parę niewegańskich składników oraz warzyw, których akurat na stanie nie miałam. Ochota jednak była wielka na zrobienie tego dania, stąd znów zaczerpnęłam ze swojego źródełka pomysłowości :-) Jest jednak jeden krok, który trzeba wykonać wcześniej-o ile ktoś nie jest w posiadaniu np. wegańskiego jogurtu czy śmietany. To właśnie kwaśna śmietana z nerkowców, na którą przepis zamieszczam poniżej. Trzeba mieć jeszcze ten magiczny rejuvelac...

Zaczęłam od ciasta. W przepisie było francuskie i takie można zastosować. Ja jednak nie miałam, stąd zrobiłam sobie zwykłe kruche. A użyłam do tego ( na foremkę o wym.33x43cm):
  • 1 szklankę mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklankę mąki pszennej zwykłej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
Mąki oraz sól wsypujemy do miski, dolewamy olej i mieszamy całość ręką uzyskując coś na kształt bułki tartej. Następnie zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto przez ok.5 minut aż uzyskamy gładką masę. Jeśli bardzo się lepi, dodać mąki. Formujemy kulę, owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie zabieramy się za farsz.

Składniki:
  •  280g kapusty włoskiej
  • 150g kapusty pekińskiej
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 średni pomidor
  • 100g cebuli
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
Kapusty oraz cebulę siekamy i smażymy na oleju. Kiedy cebula się zrumieni a kapusta poddusi, dorzucamy ciecierzycę, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Pomidora kroimy na plastry lub ćwiartki ( wówczas 2 pomidory ). Będzie położony na wierzch zapiekanki.


Do tego sporządzamy sos, który zestali nam potrawę. Składniki są następujące:
  • 1,5 szklanki kwaśniej śmietany z nerkowców
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka oleju
Kilka słów wyjaśnienia co do śmietany. Przepis pochodzi ze wspomnianej przy okazji sera Brie książce Artisan Vegan Cheese. Jest banalnie prosty. Należy zmiksować szklankę namoczonych przez 8 godzin nerkowców ze szklanką rejuvelac'a i odstawić na 24-36 godzin, żeby skwaśniało. Wiadomo, im dłużej stoi, tym bardziej kwaśne. Autorka poleca jeszcze odcedzać, ale u mnie było tak kremowe, że nie było potrzeby tego robić.
Kiedy mamy tą śmietanę, mieszamy ze sobą wszystkie składniki, sprawdzamy smak, czy nie wymaga korekty i tą mieszaniną zalewamy nasz farsz kapuściany. Dokładnie mieszamy i zabieramy się z powrotem za ciasto.


Nagrzewamy piekarnik na 180 C. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Następnie wykładamy na blachę do tarty lub, jak u mnie, do żaroodpornego naczynia. Dno nakłuwamy widelcem i wysypujemy ryż albo fasolę, żeby dociążyć podczas pieczenia, co pozwoli dodatkowo uniknąć pęcherzy. Wstawiamy do piekarnika na ok.10-15 minut.
Kiedy się podpiecze, wyciągamy z piekarnika, usuwamy ryż lub fasolę i wykładamy nasz farsz. Na wierzch kładziemy pokrojonego wcześniej pomidora. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok.30 minut. Może być ciut dłużej-to należy już korygować na bieżąco.
Zapiekanka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki się ze sobą dobrze przegryzą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz