![]() |
Sos z prażonych orzechów włoskich |
Sos ma bardzo ciekawą nutę smakową, jest gęsty bez konieczności dogęszczania mąką czy tofu. Należy jednak uważać z prażeniem orzechów, żeby ich zwyczajnie nie przypalić.
Do sporządzenia sosu potrzebne będą:
- 65g orzechów włoskich
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 120g cebuli
- 40g marchwi
- 1 ząbek czosnku
- 220g mleka roślinnego ( u mnie owsiane )
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego lub sól do smaku
- 1/4 szklanki wody
- pieprz do smaku
- 1 czubata łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
- jako opcja: 2-3 starte na bardzo drobno orzechy włoskie
![]() |
Na patelni prażymy orzechy włoskie z wiórkami kokosowymi |
Kiedy się lekko podprażą, dorzucamy cebulę, czosnek i marchewkę, doprawiamy sosem sojowym ( lub solą ), chwilę podsmażamy, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez ok.2 minuty. Po tym czasie zalewamy całość mlekiem, czekamy aż zawrze i dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty.
Całość zdejmujemy z ognia, przelewamy do rondelka lub garnka i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Powstały w ten sposób sos jest na tyle gęsty i aromatyczny, że pozostaje doprawić go jedynie pieprzem i posypać natką (ewentualnie solą, jeśli za mało słony). Dla zwiększenia orzechowego posmaku można zetrzeć 2-3 sztuki orzechów włoskich na wiórki i dorzucić do tak przygotowanego sosu.
![]() |
Podduszone składniki przekładamy do garnka, rozdrabniamy blenderem, doprawiamy pieprzem i natką |