![]() |
Kluski pomidorowe z pulpetami z soczewicy w sosie z prażonych orzechów włoskich |
Na kluski potrzebne będą:
- 250g przecieru pomidorowego lub musu ze zmielonego miąższu z pomidorów
- 100g mąki pszennej białej lub pełnoziarnistej ( ewentualnie w proporcjach pół na pół )
- 1 ząbek czosnku, wyciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Dla sprawdzenia, czy ciasto jest wystarczająco zagęszczone, należy przeprowadzić próbę na jednej klusce. Łyżkę moczymy w gotującej się wodzie, nabieramy odrobinę ciasta, wrzucamy do wrzątku i obserwujemy. Jeśli kluska się nie rozpłynęła, ciasto jest dobrze przygotowane i można robić resztę klusek. Jeśli jednak się rozpadła, należy dogęścić ciasto mąką, ale stopniowo, żeby nie przesadzić, bo mogą być za twarde. Najwygodniej będzie przełożyć ciasto na płaski talerz i lekko przechylając, "odcinać" łyżką kluski z napływającego na brzeg talerza ciasta.
Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je łyżką cedzakową, dobrze otrząsamy z wody i przekładamy na talerze. Kluski mają piękny, czerwony kolor, są lekko kwaskowate, pachną ziołami, po prostu pycha.