Składniki:
- ok.300g jabłek ( ja miałam 2 jabłka po 130g i jedno małe ok.70g )
- 1/2 szklanki mleka roślinnego ( w przypadku mąki pełnoziarnistej może być 1 szklanka )
- 10 g drożdży
- 2 łyżki ksylitolu ( cukru lub fruktozy )
- 1 łyżeczka ekstraktu miętowego
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej lub zwykłej białej
- cynamon
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka do smażenia
- 150ml wody
- 2 łyżki białka sojowego
- 0,5 łyżeczki gumy guar
- cukier puder, owoce lub masa marshmallow do podania
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem i całość zasypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia, powinno to zająć ok.20 minut, jeśli w pomieszczeniu jest ciepło. Jeśli użyjemy mąki pełnoziarnistej, zaczyn będzie dość gęsty, więc zamiast 1/2 szklanki mleka można zwiększyć ilość do pełnej szklanki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w 0,5cm plastry, oprószyć cynamonem.
Następnie ze 150ml wody, białka sojowego, i gumy guar robimy coś puszystego na kształt piany. Wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i ubijamy mikserem. Nie jest to wymóg i można poprzestać na dodaniu do zaczyny tylko 2 łyżek oleju, ja jednak postanowiłam wypróbować ten sposób na zrobienie ciasta bardziej puszystego. Zauważmy, że nie ma w nim proszku do pieczenia, tylko drożdże.
![]() |
masa białkowa sojowa |