![]() |
Kolorowe kluski z pulpetami z soczewicy, w sosie orzechowym. Na przystawkę fasolka gotowana, polewana oliwą z bułką tartą |
Podaję proporcje na obiad dla 4 osób. Na kluski czerwone przepis znajduje się tutaj-tym razem zamiast 250g musu z pomidorów użyłam nieco mniej, bo 170g i zagęszczałam 80g mąki.
Co do klusek zielonych, czyli ze szpinakiem, użyłam:
- 170g szpinaku rozdrobnionego ( z mrożonki )
- 70g mąki pszennej typ 450 + pełnoziarnistej w proporcjach pół na pół ( czyli 35g na 35g )
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Zabieramy się za kluski żółte, czyli jak wspomniałam, z dyni.
- 170g musu z dyni
- 70g mąki pszennej typ 450 + pełnoziarnistej w proporcjach pół na pół ( czyli 35g na 35g )
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki lub więcej syropu klonowego ( lub z agawy lub cukru )
![]() |
Od lewej: ciasto na kluski zielone, czerwone i żółte, czyli szpinakowe, pomidorowe i dyniowe |
Kluski kładziemy do wrzącej wody albo poprzez nabieranie ciasta na łyżkę i kładzenie w wodzie, albo zsuwając masę i odcinając kolejne kluski łyżką maczaną we wrzątku ( żeby kluski łatwiej odchodziły ).
Kiedy kluski są gotowe, pływają na powierzchni-u mnie wyjątkiem były zielone, ponieważ szpinak był tak zbity, że kluski gotowały się przy dnie, nie będąc w stanie się unieść.