Składniki ( na foremkę keksową dł.30cm i kawałek ):
- 100g kostki sojowej
- 2 kostki buliony warzywnego wege
- 2 łyżeczki musztardy
- sos sojowy
- przyprawa do kurczaka
- 20g agaru
- 1 łyżka ajwaru ( opcja )
- 50g cebuli
- 50g kukurydzy z puszki
- 50g zielonego groszku mrożonego lub z puszki
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 1 łyżka oleju zwykłego do smażenia
- 1 łyżka mąki z tapioki
- 3 łyżki mąki gryczanej ( zmielona w młynku kasza gryczana )
- 3 łyżki mąki cieciorkowej ( gotowa kupna, ale jak ktoś ma mocny młynek to można zmielić ciecierzycę )
- 3 łyżki mąki soczewicowej ( zmielona w młynku soczewica )
- 3 łyżki mąki jaglanej ( zmielona w młynku kasza jaglana )
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól
- pieprz zwykły i ziołowy do smaku ( u mnie były to ilości co prawda na oko, ale na pewno po 1 łyżeczce dosypałam )
Cebulę siekamy na drobno. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego oraz 1 łyżkę zwykłego ( rzepakowego lub słonecznikowego ). Wrzucamy naszą kostkę oraz cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Tak usmażoną kostkę możemy ciut poddusić na małym ogniu podlewając odrobiną wody i trzymając pod przykryciem przez ok.5 minut.
W tym samym czasie do garnka, w którym gotowaliśmy kostkę, wlewamy 5 szklanek zimnej wody. Wrzucamy nasze kostki bulionowe, agar i gotujemy. Kiedy zawrze, dorzucamy kukurydzę oraz groszek. Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do patelni, w której smażyła się kostka sojowa, mieszamy. Mąki mieszamy ze sobą i dorzucamy. Rozprowadzamy, żeby nie było grudek ( choć mogą trochę być, będzie bardziej natualnie :-) ). Ponownie doprowadzamy wszystko do wrzenia, żeby mąki się rozgotowały i masa lekko stężała. Powinno zająć to ok.5 minut. Na koniec doprawiamy majerankiem, pieprzem zwykłym oraz ziołowym a w razie konieczności także solą. Mieszamy, zestawiamy z ognia i czekamy aż lekko przestygnie.
![]() |
Żeby było bardziej po swojsku-tu podane na ciemnym żytnim chlebie, posmarowanym wegańskim smalcem i z plastrem wegańskiego salcesonu |