Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. U mnie jagodowe, ale może być tak naprawdę każde, w zależności od tego, jakim owocem chcemy przełożyć. W lodówce zalegało mi nieco mrożonych jagód, stąd czas najwyższy wziąć się za pałaszowanie zimowych zapasów :)
Składniki ( na foremkę kwadratową 22x22cm):
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka maki pełnoziarnistej pszennej
- 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 3/4 -1 szklanki ksylitolu/cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanka wody
- 5 łyżek soku z cytryny/octu jabłkowego
Ja nie miałam dżemu, więc zastosowałam prosty sposób na zrobienie frużeliny. Odsypałam ok. 1,5 szklanki mrożonych jagód i wrzuciłam do garnka, zasypując całość 3 łyżkami ksylitolu-może być też zwykły cukier. Gotujemy na małym ogniu aż owoce puszczą sok. Następnie w 1/4-1/2 szklanki wody rozrabiamy 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, wlewamy do naszych owoców i gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy, a potem całość lub część używamy do przełożenia ciasta.
Dla udekorowania wykorzystałam gotową bitą śmietanę kokosową. Część zmiksowałam z rozmrożonymi jagodami dla zabarwienia, część kremu pozostawiłam białą-tak dla kontrastu :)
Jak widać szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Mąka ryżowa nadaje mu trochę sypkości, stąd przy przekrajaniu lepiej obchodzić się delikatnie z ciastem, żeby się nie rozpadło.
![]() |
moje zabawy ze szprycą :) jeszcze dojdę do perfekcji :) |