wtorek, 9 października 2012

Pierożki francuskie z zieloną soczewicą i brukselką

Dziś postanowiłam zrobić małą odskocznię od dotychczas używanych przeze mnie składników i pójść w kierunku dla mnie rzadkim-ciasta francuskiego. Nieczęsto go używam, ponieważ jest i z białej mąki i tłuste. Od czasu do czasu jednak nie zaszkodzi. Moja propozycja na dziś to pierogi z ciasta francuskiego light ( ponieważ nie jest na maśle tylko oleju roślinnym ), z farszem z zielonej soczewicy z dodatkiem brukselki, kukurydzy, groszku, suszonego pomidora i sosu "serowego" z drożdży nieaktywnych. Podane na liściach rukoli, co zaostrzy nieco smak. Polane do wyboru z sosem pomidorowym lub dipem śmietanowym.

 Składniki ( 2-3 porcje - 6 trójkątnych pierogów, średniej długości boku 12cm ):
  • płat ciasta francuskiego light
  • 50g cebuli
  • 40g zielonej soczewicy
  • 80g brukselki ( liczyłam po 1 średniej na pieróg )
  • 30g kukurydzy z puszki
  • 30g groszku z puszki lub mrożonego
  • 7g suszonego pomidora ( 1 płat dla zaostrzenia smaku )
  • sos "serowy"
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek ( jeśli używacie pomidorów suszonych w zalewie z oliwy, można użyć tej oliwy do podsmażenia; mamy od razu aromatyzowany dodatek )
  • 1 łyżeczka mleka sojowego lub innego roślinnego na glazurę
  • 1/2 łyżeczki cząbru do posypania
  • 100g liści rukoli do podania
  • dip śmietanowy do polania
Dip śmietanowy:
  • 100150g śmietany roślinnej ( u mnie migdałowa ) lub jogurtu
  • 1 płaska łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
Wszystkie składniki mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Dipem polewamy naszą rukolę. Rukola ma ostry smak i aromat, co zrównoważy niekoniecznie ostry smak pierogów.


Do nadzienia zużyłam 2 łyżki stołowe poniższego sosu, więc jeśli nie planujemy niczego serowego na kolejny dzień, bezpieczniej zrobić sos z połowy podanej porcji. Podaję jednak składniki na całą porcję, żeby niepotrzebnie nie wypaczyć smaku:
  • 1/3 szklanki drożdży nieaktywnych
  • 1 łyżka mąki ( może być zwykła biała albo kukurydziana )
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka tahini ( ja nie miałam, więc nie dodawałam, ale w smaku nie ujęło to niczego )
  • opcjonalnie papryka w proszku, szczypta curry lub kurkumy
Powyższy przepis znalazłam na jednej z anglojęzycznych stron. Do pierogów zapewne użyjemy połowę tej porcji, chyba że ktoś lubi dość zawiesiste farsze. Na patelni lub w rondelku mieszamy suche składniki, czyli drożdże, przyprawę i mąkę. Zalewamy wodą i mlekiem sojowym i ogrzewamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy tahini, jeśli posiadamy. Solimy i pieprzymy do smaku, można dodać składniki opcjonalne, czyli paprykę i curry ( lub kurkumę ).


Przechodzimy do farszu. Soczewicę i brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół twardo. Będziemy to potem mieszać z sosem serowym, więc nie ma co przesadzać z solą, żeby nie było za dużo. Na pół twardo, bo potrawa będzie jeszcze pieczona. Soczewicę przekładamy do miski, brukselkę dzielimy na mniejsze cząstki i dorzucamy do soczewicy. Na patelni podsmażamy cebulę, dorzucamy ugotowaną soczewicę, brukselkę. Podsmażamy ok. 1 minuty, następnie zalewamy sosem serowy i mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy kukurydzę i groszek, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Farsz nie może być za gorący, żeby nie rozmiękczył nam ciasta.
Piekarnik nagrzewamy na 200 C.


Ciasto francuskie rozprostowujemy, dzielimy na 6 kwadratów. Na każdym układamy po 1/6 farszu i zaklejamy, żeby powstały trójkąty. Przekładamy pierogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą.Wierzch pierogów smarujemy mlekiem sojowym, posypujemy cząbrem. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po 10 minutach możemy obrócić blachę, żeby pierogi jednakowo się przyrumieniły. Gotowe pierogi polewamy sosem pomidorowym lub śmietaną roślinną z dodatkiem suszonej mięty, soli i pieprzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz