środa, 26 września 2012

Strucla drożdżowa z jarmużem i grzybami

I znów jarmuż na moim stole. Korzystam, póki jeszcze mieszkam blisko Real'a, póki co jedynego źródła tego rarytasu. Dziś w wydaniu duszono-pieczonym, z dodatkiem grzybów, sosu pomidorowego i pistacji. Pistacje i jarmuż to dla mnie jak na razie najlepsze zestawienie. Co prawda w tej strucli pistacje są mało wyczuwalne, ale nadają subtelny słony posmak i pewne wartości odżywcze, co mi osobiście bardzo odpowiada.
Ciasto drożdżowe w tym przepisie z powodzeniem można zastąpić ciastem francuskim, dostępnym w wersji wegańskiej w każdym hipermarkecie (szukajcie ciasto francuskie light, jest na tłuszczu roślinnym-ale uwaga-w opakowaniu 1 placek). Użycie gotowego ciasta francuskiego znacznie skróci czas przygotowywania potrawy i z pewnością nada innego, delikatniejszego wyrazu.
Zanim przystąpimy do obróbki samego jarmużu, przygotowujemy sobie ciasto drożdżowe, na które składa się:
  • 300g mąki pełnoziarnistej ( lub mieszanka 200g pełnoziarnistej i 100g białej )
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego lub wody
  • 30g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka glukozy lub cukru
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
W miseczce mieszamy drożdże z naszym mlekiem lub wodą, dosypujemy cukier i odstawiamy, aż zacznie bąbelkować ( ok.15 minut ). W większej misce umieszczamy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie i wlewamy nasz zbąbelkowany roztwór drożdżowy oraz oliwę lub olej. Całość mieszamy najpierw łyżką drewnianą do połączenia składników, następnie wyrabiamy ciasto ręką, formujemy w kulę i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
W tym czasie zajmujemy się naszym farszem, do którego potrzebujemy:
  • 300g liści jarmużu
  • 180g sosu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 150g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garście pistacji ( ok.50 sztuk )
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • ok.15 szt. dowolnych grzybów ( ja miałam mrożone podgrzybki, stąd ciężko mi teraz podać ich wagę, ale na oko była to ilość 2 garści posiekanych grzybów )
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie, przez 15 minut. Można dodać 1/4 kostki bulionowej vege. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jarmuż myjemy, wycinamy z liści głąby i siekamy go na paski o szer.1cm. Jest to roślina o dość karbowanych liściach, więc objętościowo będzie tego dużo jak na początek. Pistacje obieramy i rozdrabniamy. Ugotowane grzyby wykładamy na blat i po lekkim przestudzeniu również siekamy na drobno ( może być w kostkę ). Kiedy mamy tak przygotowane składniki, rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy kolejno cebulę z czosnkiem, które podsmażamy aż się zeszklą, lekko solimy. Dorzucamy nasze grzyby, wlewamy nasz sos pomidorowy i lekko podduszamy przez ok.2 minuty. Następnie stopniowo dorzucamy jarmuż. Najlepiej po garści i czekamy, żeby liście lekko obwiędły pod wpływem smażenia. I tak aż do wrzucenia całej porcji liści. Na koniec podlewamy całość bulionem, posypujemy pistacjami, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok.5 min aż do wygotowania się płynów i zmiękczenia liści jarmużu. Następnie odkrywamy całość, pozwalamy wyparować resztkom płynu, zdejmujemy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia.


 Nagrzewamy piekarnik na 180C.  Nasze ciasto jest już wyrośnięte, dlatego wyjmujemy je na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości niecałego 1cm.


 Placek przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie z brzegu ciasta układamy farsz i owijamy tworząc "bochenek". Łączenie z brzegu sklejamy i chowamy pod spód, obracając nasz bochen. Dla lepszego zlepienia smarujemy łączenie wodą lub mlekiem. Brzegi sklejamy i zawijamy pod spód. Smarujemy wierzch mlekiem sojowym lub innym roślinnym z dodatkiem np. 1 łyżeczki cukru.


Przed samym wstawieniem do piekarnika górę możemy rozciąć na paski, żeby ładnie się rozeszło i przy pieczeniu było widać zawartość. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Czekamy aż wystygnie, kroimy w plastry i podajemy polane np. sosem grzybowym lub śmietaną sojową, doprawioną solą i pieprzem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz