środa, 26 września 2012

Pieczarki w sosie na grzance


Zaczyna się sezon grzybowy, więc ta potrawa jest jak znalazł. Propozycja śniadaniowa-albo przekąskowa. Pomysł zaczerpnięty także z jednego z programów Kuchnia + "Żołądek czy rozsądek?", tym razem nie wymagał przeróbek. Ja użyłam pieczarek, ale można też każdych innych grzybów, np. kurek.
Składniki ( na 1 osobę ):
  • 2 kromki pieczywa tostowego białego lub pełnoziarnistego
  • 15 szt. średnich pieczarek białych lub brązowych ( lub więcej, jeśli ktoś lubi dużo )
  • 1 ząbek czosnku lub ćwiartka cebuli ( jako opcja )
  • 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego ( u mnie sojowe ) lub śmietana sojowa lub inna roślinna. Ja wymieszałam w ilości 2 : 1, dwie części mleka na 1 część śmietany.
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia ( chyba, że mamy patelnię z warstwą nieprzywierającą )
Jeśli używamy czosnku lub cebuli, siekamy na drobno i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy na ćwiartki, dorzucamy i lekko solimy. Podsmażamy całość aż do zrumienienia pieczarek, ok.5-10 minut. Kromki chleba układamy na rozgrzanej patelni grillowej lub w tosterze, żeby uzyskać grzanki.
Na patelni opiekamy z dwóch stron.
Kiedy nasze pieczarki są gotowe, zalewamy całość mlekiem sojowym lub śmietaną sojową lub mieszanką obu. Trzymamy tak na ogniu jeszcze ze 3 minuty, żeby trochę sos zgęstniał ( ale nie za długo, bo bardzo gęste się nie zrobi ). Pieprzymy i dorzucamy szczypiorek. Mieszamy.
W tym czasie nasze grzanki powinny już dojść. Układamy jedną z nich na talerzu, polewamy naszymi pieczarkami w sosie i przykrywamy drugą. Polecam jeść za pomocą noża i widelca :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz