Zaczyna się sezon grzybowy, więc ta potrawa jest jak znalazł. Propozycja śniadaniowa-albo przekąskowa. Pomysł zaczerpnięty także z jednego z programów Kuchnia + "Żołądek czy rozsądek?", tym razem nie wymagał przeróbek. Ja użyłam pieczarek, ale można też każdych innych grzybów, np. kurek.
Składniki ( na 1 osobę ):
- 2 kromki pieczywa tostowego białego lub pełnoziarnistego
- 15 szt. średnich pieczarek białych lub brązowych ( lub więcej, jeśli ktoś lubi dużo )
- 1 ząbek czosnku lub ćwiartka cebuli ( jako opcja )
- 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
- 1/2 szklanki mleka roślinnego ( u mnie sojowe ) lub śmietana sojowa lub inna roślinna. Ja wymieszałam w ilości 2 : 1, dwie części mleka na 1 część śmietany.
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy do smażenia ( chyba, że mamy patelnię z warstwą nieprzywierającą )
Na patelni opiekamy z dwóch stron.
Kiedy nasze pieczarki są gotowe, zalewamy całość mlekiem sojowym lub śmietaną sojową lub mieszanką obu. Trzymamy tak na ogniu jeszcze ze 3 minuty, żeby trochę sos zgęstniał ( ale nie za długo, bo bardzo gęste się nie zrobi ). Pieprzymy i dorzucamy szczypiorek. Mieszamy.
W tym czasie nasze grzanki powinny już dojść. Układamy jedną z nich na talerzu, polewamy naszymi pieczarkami w sosie i przykrywamy drugą. Polecam jeść za pomocą noża i widelca :-)