czwartek, 10 października 2013

Kotlety z kiszoną kapustą



Nieskomplikowane kotlety z ogólnodostępnych składników na nieskomplikowany obiad, żeby nie komplikować sobie dnia :)

Składniki ( o ile mnie pamięć nie myli, na ok.18 małych kotletów ):
  • 70g kiszonej kapusty
  • 80g cebuli
  • 130g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki osolonej wody
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia
  • opcjonalnie mąka krupczatka lub mąka z cieciorki do obtoczenia
Cebulę i kapustę drobno siekamy. Możemy też przepuścić przez maszynkę do mięsa, wówczas możemy zmielić razem z ciecierzycą. Jeśli maszynki nie posiadamy, ciecierzycę także siekamy lub rozdrabniamy widelcem.

 
W garnku gotujemy kaszę jaglaną w 1,5 szklanki wody. Kiedy kasza jest gotowa a jej ziarnka są prawie otwarte, odcedzamy z wody, jeśli jeszcze jakaś pozostała.


Na patelni podsmażamy posiekaną kapustę oraz cebulę. Jedno zyska więcej aromatu, a drugie złagodnieje.


W misce mieszamy kaszę, ciecierzycę oraz podsmażone cebulę i kapustę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz ewentualnie solą.


Formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy w mące z ciecierzycy lub krupczatce. Możemy też nie obtaczać i smażyć bezpośrednio, jednak wtedy nie mają tej fajnej skórki.


Na patelni rozgrzewamy olej w ilości nie za małej, tak aby jednak kotlety były nieco w nim umoczone i smażymy na złoto.


Kotlety przypominają nieco smakiem kapuśniaki, jeśli ktoś tą potrawę kojarzy ( ciasto z ziemniaków a w środku farsz z kapusty ), więc bardzo fajnie komponują się właśnie z ziemniakami. Polecam, bo i łatwe w przygotowaniu i smaczne :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz