środa, 10 października 2012

Zupa włoska


Światowo się u mnie ostatnio zrobiło w kulinariach, więc czas na kolejną "światową" potrawę. Prostą, szybką i w sam raz na te chłodne, depresyjne dni.

Składniki ( na 2 porcje ):
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 30g korzenia pietruszki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 40g marchewki 
  • 40g kapusty włoskiej
  • 50g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 duże płatki suszonego pomidora
  • 10 małych brukselek
  • 100g cukinii
  • 1 łyżka śmietany roślinnej do zabielenia
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy do podsmażenia + 1 łyżka do zupy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku, jeśli konieczne
  • opcjonalnie płatki startego wegańskiego żółtego sera i łyżeczka posiekanego szczypiorku do posypania
W garnku przygotowujemy bulion-u mnie wywar z jednej kostki bulionowej warzywnej. Dorzucamy pokruszone ziele angielskie oraz posiekaną natkę pietruszki. Cebulę, czosnek, pietruszkę oraz cukinię drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy w kolejności: cebula aż do zeszklenia, czosnek, cukinia, pietruszka. Chwilę podsmażamy, najlepiej tak, aby cukinia zarumieniła się na złoty kolor. Podlewamy całość chochelką bulionu i chwilę dusimy. W tym czasie kroimy w plasterki marchewkę oraz siekamy kapustę, dorzucamy do bulionu. Dodajemy brukselkę i drobno pokrojone suszone pomidory. Na koniec nasze podduszone na patelni warzywa. Gotujemy do momentu aż najtwardsze warzywa zmiękną, w tym przypadku marchewka.


Dodajemy nasz przecier pomidorowy/koncentrat, oliwę oraz zabielamy śmietaną. Doprawiamy przyprawami. Jeśli trochę bulionu się wygotowało i zupa jest za gęsta, dolewamy wody do pożądanej konsystencji. Moja zupa była akurat na słoność, więc nie musiałam dodawać soli.
Zupę podawać z grzankami albo makaronem ( ok.30g makaronu na porcję ). Wierzch można udekorować płatkami lub startym wegańskim serem i posypać szczypiorkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz